bg_image

ŠTO JE SVE POTREBNO ZA CRKVENO VJENČANJE?

1. Vjenčanje se u pravilu obavlja u župi zaručnika ili zaručnice. Zaručnici se trebaju javiti župniku najkasnije tri mjeseca prije vjenčanja.
2. Ako se želite vjenčati u nekoj drugoj župi, uvijek se treba prije javiti svome župniku ili župnicima, a on će ocijeniti da li će Vas on spremati i napraviti s Vama „Postupak za ženidbu“, nakon čega Vam mora dati dokument – „Otpusnica za vjenčanje“ ili, ako prepušta da postupak napravi župnik župe u kojoj se želite vjenčati, mora Vam dati dokument „Dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe“.
Napomena: Po taksovniku za župu Sv. Stošije i Sv. Šime u Zadru, vjenčanje se plaća 200 kn, ako je barem jedan zaručnik iz te župe. Za zaručnike iz drugih župa plaća se 1000 kn, a one koji dolaze iz inozemstva 2000 kn
3. Obaviti zaručnički tečaj (uputnicu za tečaj daje župnik). U Zadarskoj nadbiskupiji taj tečaj se održava u Pastoralnom centru župe Bezgrešnog začeća Bl. Djevice Marije na Puntamici – Trg A. Stepinca 1 (tel.: 331-064), a sastoji se od četiri predavanja koja se organiziraju jednom u mjesecu s početkom u 18:45 sati. Za 2022. godinu raspored tečaja u Zadru je sljedeći:
 • Siječanj

  20., 21., 27. i 28. - 18:45h

 • Veljača

  3., 4., 10. i 11. - 18:45h

 • Ožujak

  3., 4., 10. i 11. - 18:45h

 • Travanj

  1., 7. i 8. - 18:45h

 • Svibanj

  5., 6., 12. i 13. - 18:45h

 • Lipanj

  2., 3., 9. i 10. - 18:45h

 • Srpanj

  1., 7. i 8. - 18:45h

 • Rujan

  1., 2., 8. i 9. - 18:45h

 • Listopad

  6., 7., 13. i 14. - 18:45h

 • Studeni

  3., 4., 10. i 11. - 18:45h

Zaručnički tečaj može se obaviti i negdje drugdje gdje je zgodno odnosno u najbližoj župi koja to organizira. Po završetku tečaja dobiva se potvrda koja se uz ostale dokumente dostavlja župniku koji vodi „Postupak za ženidbu“.
4. Crkveno vjenčanje može se obaviti ako je već prethodno obavljeno civilno vjenčanje ili se kod crkvenog vjenčanja istovremeno potpisuje dokument koji izdaje civilna vlast te je vjenčanje u crkvi priznato i kao civilno. U prvom slučaju treba donijeti župniku dokaz o već sklopljenom civilnom vjenčanju, a u drugom potrebno je da pribavite dokument iz matičnog ureda koji pokriva područje na kojem se nalazi crkva u kojoj se želite vjenčati. Za grad Zadar to je „Ured državne uprave u zadarskoj županiji“, (Matični ured, kod marine u Vruljici) Zadar – ul. J. Jurja Strossmayera 18 (tel.: 350-116 ili 350-210). Potpisivanjem tog dokumenta kod vjenčanja u crkvi, Vaše vjenčanje biti će upisano i u civilne knjige. Otiđite u spomenuti ured mjesec dana prije vjenčanja. Tamo će s Vama napraviti zapisnik pa morate doći oboje i ponijeti svoje osobne iskaznice i preslike osobnih iskaznica Vaših svjedoka. Ako netko nije državljanin Republike Hrvatske, a želi se vjenčati istovremeno u crkvi i civilno, kontaktirajte na vrijeme spomenuti Matični ured koji će točno reći što od dokumenata trebate pribaviti.
Napomena: Crkveno vjenčanje nije dopušteno obaviti prije civilnog vjenčanja. Dakle, mora biti ili prije civilno ili istovremeno sa crkvenim i civilno vjenčanje.
5. Ako niste kršteni u župi u kojoj se želite vjenčati, izvadite krsni list (uz svjedočanstvo o slobodnom stanju za vjenčanje) u župi u kojoj ste kršteni. On ne smije biti stariji od 6 mjeseci. Ako ste krizmani, a u matici krštenih nije to upisano, uz krsni list pribavite i potvrdu o krizmi iz župe u kojoj ste krizmani. Ako ste udovac (udovica), uz krsni list treba pribaviti i smrtni list pokojnog supruga (supruge).
6. Ako jedan od zaručnika nije kršten ili je druge vjeroispovijesti, takvu mješovitu ženidbu mora odobriti (nad)biskupski ordinarijat. U tom slučaju župnik treba uputiti molbu (nad)biskupskom ordinarijatu, uz izjavu zaručnika.
7. Konačno, kada ste pribavili sve gore navedene dokumente trebate s njima oboje doći kod župnika, obično mjesec dana prije vjenčanja. Župnik će s Vama napraviti „Postupak za ženidbu“ kojega potpisujete. Tom prigodom župnik vjenčanja upoznat će zaručnike s obredom vjenčanja i dogovoriti se o svim pojedinostima. Zaručnici koji dolaze iz inozemstva najbolje da u tamošnjoj župi naprave „Postupak za ženidbu“ koji mora ovjeriti i nadležni (nad)biskupski ordinarijat koji daje dozvolu za vjenčanje u drugoj državi. Obično se ta dokumentacija treba poslati na ovjeru i (nad)biskupskom ordinarijatu župe vjenčanja. Zaručnici koji žive u Hrvatskoj, a napravili su „Postupak za ženidbu“ u svojoj župi trebaju donijeti župniku vjenčanja „Otpusnicu za vjenčanje“ i papire za potpisivanje civilnog vjenčanja ili dokaz o već obavljenom civilnom vjenčanju.
8. Na obredu vjenčanja posebnu pozornost treba posvetiti sakralnom prostoru što podrazumijeva dolično ponašanje, a u ljetnim mjesecima i odijevanje kako mladenaca tako i ostalih svatova. Ulaz u crkvu za mladence vrši se po crkvenim propisima i dodatnom dekretu našeg Nadbiskupskog ordinarijata (zaručnicu ne može voditi kroz crkvu njen otac nego zaručnik ide sa zaručnicom, a mogu ih iza pratiti roditelji i svjedoci). Kod nas je običaj da su svjedoci kao i svi svatovi prije na svojim mjestima u crkvi, a zaručnik i zaručnica ulaze skupa u crkvu; ispred njih ide svećenik (vjenčatelj). Po želji ispred svećenika mogu ići dječica koja nose prstenje. Svatovima nije dozvoljeno doći automobilima ispred Katedrale. Prilikom ulaska i izlaska iz crkve nije dozvoljeno prosipanje mladenaca rižom (može eventualno latice cvijeća) te korištenje pirotehničkih sredstava. Kićenje crkve mora se dogovoriti sa sakristankom. Animaciju obreda vjenčanja (sviranje i pjevanje) zaručnici mogu sami organizirati s time da skladbe koje se izvode moraju biti isključivo liturgijskog karaktera, a ne svjetovne, zašto repertuar treba dati na uvid župniku. Ukoliko želite da se svira na velikim orguljama to treba također dogovoriti sa župnikom.
GALERIJA
Skip to content