Pobožnost krunice u 18.30 sati u Crkvi Gospe od Zdravlja

Svečana procesija s kipom Gospe Fatimske do katedrale sv. Stošije.

U procesiji sudjeluju ovogodišnji prvopričesnici dok će kip nositi njihovi roditelji.

Sveta misa u katedrali sv. Stošije u 19.00 sati

Euharistijsko klanjanje nakon svete mise

 

Crkva danas slavi blagdan Gospe Fatimske (portugalski Nossa Senhora de Fátima), zagovornicu i braniteljicu, koja želi da se svi ljudi obrate Bogu.

Fatima je postala glasovita u svijetu po neobičnim viđenjima troje djece  Lucije (Lúcia de Jesus dos Santos), Franje (Francisco Marto) i Hijacinte (Jacinta Marto) u razdoblju od 13. svibnja do 13. listopada 1917. Poslije svete mise zaputili su se čuvati ovce u jednu dolinu. Nakon što su izmolili krunicu, iznad jednoga izvora ukazala im se divna Gospođa, svjetlija od sunca. Ona ih je zamolila da na to mjesto dolaze svakog trinaestog u mjesecu sve do listopada. Gospa je pri svom posljednjem ukazanju 13. listopada objavila svoje ime – Gospa od svete krunice.

Užas i strahote Prvoga svjetskoga rata pojačali su dramatičnost fatimskih poruka, vezanih uz tri tajne. Za kršćane su važne one poruke što su ih prenosila djeca, a možemo ih sažeti u tri riječi: molitva, pokora, obraćenje.

Pio XII. je u najžešćem vihoru Drugoga svjetskoga rata, 1942, posvetio svijet Srcu Marijinom na 25. obljetnicu fatimskih ukazanja.

Pavao VI. o 50. obljetnici osobno je hodočastio u Fatimu.

Dana 13. svibnja 1981. na blagdan Gospe Fatimske, Ivan Pavao II. vozio se u otvorenom papamobilu i rukovao se s brojnim vjernicima, kad je izvršen atentat na njega. Veliki Ivan Pavao II. hodočastio je u Fatimu 13. svibnja 1982., na prvu obljetnicu preživljena atentata, ponovio posvetu svijeta Majci Božjoj i završio potresnim vapajima:

„Izbavi nas od gladi i rata, od nuklearnog rata, od samouništenja, od svih ratova, od grijeha protiv ljudskog života od njegova početka, od mržnje i umanjivanja dostojanstva djece Božje, od nepravda u društvenom, nacionalnom i međunarodnom životu, od olakog gaženja Božjih zapovijedi, od pokušaja da se iz ljudskih srdaca iskorijeni istina o Bogu, od grijeha protiv Duha Svetoga.“

Papa Franjo je na stotu obljetnicu fatimskog ukazanja, 13. svibnja 2017, pred oko pola milijuna hodočasnika u Fátimi proglasio svetima dvoje malih pastira, sestru i brata, Jacintu i Francisca. Oni su umrli kao djeca kada su imali 10 i 11 godina, dok je njihova sestrična Lúcia de Jesus dos Santos umrla 2005, u 99. godini. I za nju se vodi postupak beatifikacije.

Related Posts