U katedrali sv. Stošije  za vrijeme svečanog misnog slavlja u 11.00 sati, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić podijelit će sakrament potvrde (krizme) ovogodišnjim krizmanicima župa sv. Stošije i sv. Šime.

 

 »Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.«

                                                                                                                          Dj 2, 1- 4

Blagdan Duhova ili Pedesetnica spomen je silaska Duha Svetoga na apostole  pedeset dana nakon Kristova uskrsnuća. Slavi se i kao blagdan “rođenja Crkve” jer Djela apostolska navode da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga”. Isus je svojim apostolima obećao poslati Duha Svetoga. Duh Sveti spustio se nad apostole u obliku plamenih jezika. Plamen svijetli, daje toplinu, čisti, a toplina daje životnu snagu. Crkva je započela svoj put i hod – od Jeruzalema do svih naroda svijeta za sva vremena.

Naziv ”Duhovi” u hrvatskom jeziku dolazi iz liturgije. On ne znači mnoštvo duhova, nego je ostatak starog naziva ”Duhovi dani”.

Isus Krist je jedini Spasitelj svijeta. Isus Krist je uzeo na sebe naše grijehe i patnje, bolesti, smrti i krivice. Sve je to uništio na svom križu, a onda u svom uskrsnuću nas uskrisio i tako započeo novo čovječanstvo. No sve je zaokruženo dolaskom Duha Svetoga. Isusu je bilo važno da Duh Sveti siđe na apostole i Crkvu. On je rekao: „Ne idite iz grada dok se ne obučete u silu odozgor”.

Po svetom sakramentu krizme i mi sami primamo Duha Svetoga koji nas vodi da širimo svoju vjeru i živimo po evanđeljima.

»Dođi, Duše Sveti, napuni srca svojih vjernika i oganj svoje ljubavi u njima užezi!«

Related Posts