„Duh Sveti je važan za naše postojanje. Kako ćemo  ispravno živjeti, ako ne računamo na onoga koji nam je darovao život, koji nas drži u životu. Svetkovina Duhova je blagdan stvaranja. Duh Božji lebdi nad svime. Bog stvara time da iz Boga izlazi njegova riječ. Ta riječ je uvijek duh. Bog po svojoj riječi sve stvara. Djelo Božjeg stvaranja nije dovršeno, nego uključuje i nas. I mi smo djelo Božjeg duha. Božji duh je u jednom trenutku rekao, Tebe hoću. Ti budi. I postali smo živi. Božji duh je htio naš život. Naše postojanje nije proizvod neke igre svijeta, nego je plod Božjeg duha, plod Božjeg djela stvaranja. Primili smo život zahvaljujući Božjem htijenju, Božjoj dobroti, Božjem duhu i Božjoj ljubavi koja je iz njega izašla“, rekao je u propovijedi zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

 

Na svetkovinu Duhova u nedjelju, 19. svibnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Za vrijeme mise nadbiskup je podijelio sakrament potvrde 22 krizmanika: 16 iz katedralne župe sv. Stošije, 6 iz župe sv. Šime i 2 iz zadarske župe sv. Josipa. Krizmanike je pripremala katehistica Meri Livić.

Nadbiskup je potaknuo krizmanike da ne zaborave biti dobri i hrabri suradnici Božje milosti, kako bi bili blagoslovljeni i kako bi im život bio ispunjen najdubljim čežnjama njihovog bića i srca. „Sve drugo što nas privlači i što nas može trenutno učiniti sretnim, sve što ovaj svijet može pružiti, nema dugog trajanja i može odvesti u prazninu, razočaranje. Traži od nas sve više, dublje i ostavlja nas praznima, neispunjenima, jer samo je u Bogu mir duše“, poručio je mons. Zgrablić mladima, rekavši da Bog nije ravnodušan na ono što osjećamo i kako živimo.

POTVRDA – SAKRAMENT DUHA SVETOGA

Potvrda ili krizma je sakrament u kojem primamo Duha Svetoga koji nastavlja i dopunjuje naše posvećenje koje je započelo krštenjem. Potvrda usavršuje krsnu milost, sjedinjuje nas s Kristom i s Duhom Svetim, umnaža njegove darove, čvršće nas povezuje s Crkvom kako bismo mogli biti Kristovi svjedoci. Sam naziv potvrda znači da sami osobno potvrđujemo svoju vjeru i pripadnost Crkvi. Sveto ulje kojim nadbiskup maže krizmanika posvećeno je na Veliki četvrtak. Potvrda je i sakrament kršćanske zrelosti. Kršćanska zrelost znači sazrijevati cijelog života i zato su nam potrebni darovi Duha Svetoga. Sedam darova Duha Svetoga su: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i stah Božji.  Po njima postajemo sposobni preuzeti vlastitu ulogu u Crkvi, u župnoj zajednici i u društvu.

U sakramentu potvrde obilježeni smo neizbrisivim pečatom dara Duha Svetoga i stoga se prima samo jednom u životu.

Molitva krizmanika

Oče moj, koji si na nebesima,

Danas kada postajem punoljetan u vjeri,

Molim te za snagu i predanost Tvojoj Ljubavi,

Molim te za dar mudrosti, da kroz život gledam i vidim

što je Tebi milo, savršeno.

Molim te za dar razuma, da kroz život čujem i razumijem

Tvoju Riječ kako bih je prenosio dalje.

Molim te za dar savjeta, da kroz život dajem i primam savjete

u slušanju Riječi Božje.

Molim te za dar jakosti, da kroz život hrabro i odlučno živim

u kršćanskoj istini.

Molim te za dar znanja, da kroz život prepoznam svijet i Tebe

u vašoj najdubljoj stvarnosti.

Molim te za dar pobožnosti, da kroz život budem povezan s Tobom,

kome se mogu bez straha i s ljubavlju obraćati.

Molim te za dar straha Božjega, da se kroz život bojim uvrijediti Tebe

kao mog Oca i Stvoritelja, jer te ne želim izgubiti jer te ljubim.

Oče moj, primi ove moje molitve na današnji dan kada sam u vjeri da će moj

Primljeni Pečat biti opravdan mojim načinom života i odnosom prema bližnjemu.

Amen.

 

Related Posts