U četvrtak, 30. svibnja na svetkovinu Tijelova  u katedrali sv. Stošije  svečano misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

Što slavimo na svetkovinu Tijelova?

Na današnju svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom. Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova.

Ustanovljenje ove svetkovine potječe još od viđenja sv. Julijane, rođene u Retinnesu blizu Liègea u Belgiji 1193. godine. U dobi od 16 godina počela je imati viđenja, a u jednom je od njih vidjela pun mjesec, čiji je sjaj nagrđivala jedna tamna mrlja što je shvaćeno da Crkvi nedostaje jedno liturgijsko slavlje. Papa Urban IV. 8. rujna 1264. godine izdao je bulu Transiturus. U njoj je odredio da se svetkovina Tijela Kristova slavi svake godine u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva. Ovaj obred, koji je po Papinu nalogu sastavio crkveni naučitelj sv. Toma Akvinski, smatra se jednim od najljepših u Rimskom brevijaru.

Misno slavlje na svetkovinu Tijelova predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić

 

Zadarski nadbiskup mon. Milan Zgrablić u propovijedi je istaknuo, kako je sudjelovanje na proslavi Tijelova, kao i u svakom euharistijskom slavlju, važan trenutak u životu svakog vjernika kršćanina. Cilj svetkovine Tijelova je utvrditi nas u vjeri kako je Bog u Isusu Kristu pod prilikama posvećenog kruha i posvećenog vina, u Presvetom Sakramentu, na sakramentalan, uskrsli i stvaran način, nazočan sa svojim narodom, svojom Crkvom.

Svetkovina Tijelova prigoda je da se iskreno poklonimo uskrslom Gospodinu koji boravi s nama u Presvetom Sakramentu. To je trenutak u kojem javno ispovijedamo našu vjeru u Kristovu blizinu i izražavamo našu zahvalnost za ustanovu sakramenta Njegove trajne nazočnosti i blizine sa svojom Crkvom. Ta je svetkovina prigoda da hodom u procesiji ulicama grada i posvjedočimo da nas Gospodin „u sakramentu euharistije nastavlja ljubiti `do kraja`, sve do dara svoga tijela i svoje krvi“, naglasio je nadbiskup Zgrablić.

„Kada slavimo euharistiju, vršimo spomen čin i uprisutnjujemo među nama Kristovo vazmeno otajstvo: njegovu muku, smrt i slavno uskrsnuće. Hraneći se euharistijom, napunjamo se Kristovim duhom, slušamo njegovu riječ, primamo Presveto Tijelo i Krv i tako se  ujedinjujemo s Kristom uskrslim, ali i mnogom našom braćom i sestrama, članovima Crkve, udovima njegovog mističnog uskrsnog Tijela. Euharistija je naša hrana u kojoj primamo sâmo Tijelo i Krv Kristovu, tj. sâm njegov život“, naglasio je nadbiskup.

Nakon mise, u procesiji središtem Zadra od katedrale do crkve sv. Šime u kojoj su sudjelovali brojni vjernici iz gradskih župa, nadbiskup Zgrablić nosio je Presveto s kojim je blagoslovio puk u crkvi sv. Šime.

  

Pohvale imenu Božjemu

Blagoslovljen budi Bog!

Blagoslovljeno njegovo sveto Ime!

Blagoslovljen Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek!

Blagoslovljeno Ime Isusovo!

Blagoslovljeno presveto Srce Isusovo!

Blagoslovljena predragocjena Krv Isusova!

Blagoslovljen Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu!

Blagoslovljen Duh Sveti Utješitelj!

Blagoslovljena velika Bogorodica presveta Djevica Marija!

Blagoslovljeno sveto i bezgrešno njezino začeće!

Blagoslovljeno njezino slavno uznesenje!

Blagoslovljeno ime Marije, Djevice i Majke!

Blagoslovljen sveti Josip, njezin prečisti zaručnik!

Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i u svojim svecima!

Amen

Ne ostavi nas nigdar, blagoslovi nas svigdar, budi s nama svaki čas, Isus Spasitelju naš!

Slavno budi Ime Isus, slavno ime Marija! Ime Isus slavno budi, slavno ime Marija!

 

Related Posts