Ak’ čudesa tražiš, gle! Smrt i bludnja, nevolje, Vrag i guba nestaju. Zdrave bolesnici.

More, lanci padaju, Uda, stvari propale Mole i dobivaju Mladi pa i starci.

Omiljeni svetac cijelog svijeta rođen je u Lisabonu kao Fernando.  Sveti Antun Padovanski ime je dobio jer u Padovi počivaju njegovi ostaci. Njegova je kanonizacija najbrža u povijesti jer je u manje od godine dana nakon smrti proglašen svetim.

Ne postoji osoba koja u svom životu nije zazvala svetog Antu. On je čudotvorac. Njega zazivaju za pronalazak izgubljenih stvari, mole mu se putnici, zaštitnik je i pomoćnik u ljubavi, zazivaju ga bračni parovi za sretan brak, pomoćnik je u neplodnosti, smiluje se u groznicama, mole mu se i zazivaju ga kod opsjednuća, protiv sila zla i sotone, u svakojakim katastrofama.

Sveti Ante je omiljen i u našem hrvatskom narodu. Njemu su posvećene brojne župe. U našoj katedrali svete Stošije svečano je postavljen i blagoslovljen kip sv. Ante 19.10.2021. Blagoslovio ga je župnik don Josip Radojica Pinčić te se svečano slavi njegov blagdan početkom trodevnice 10.6.2024. u 19.00 sati. Svečano misno slavlje u katedrali je 13.6.2024. u 19.00 sati.

             

Sveti Antun Padovanski se rodio 15 kolovoza 1195. godine u obitelji uglednih roditelja u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. U petnaestoj godini nalazi se u samostanu augustinaca. Želi biti redovnik. Dvije godine kasnije iz Lisabona premješta se u Coimbaru u augustinski samostan sv. Križa. Tijekom osam godina temeljito proučava Sveto Pismo i teološke znanosti. Kad su u Maroku bili pobijeni neki franjevački misionari iz Portugala, odlučio je otići u Maroko kao misionar, no odmah se teško razbolio i morao vratiti nazad. Živio je povučeno i skromno. Poglavari su ga odredili da pomaže u kuhinji, no on se ne buni i pere suđe. Kada se razbolio jedan propovjednik prije propovijedi, padne kocka na Antuna da ga zamjeni. On prihvati poziv te održi tako lijepu i sadržajnu propovijed da su slušatelji bili zadivljeni. Franjevački poglavari određuju da bude profesor bogoslovlja u Bologni. Poznavao je tako dobro Sveto Pismo da je nazvan od Pape Grgura IX. “škrinjom Saveza Božjega”.
U ono vrijeme širilo se po Italiji i južnoj Francuskoj krivovjerje Valdenza i Albingenza. Dominikanci i franjevci su nastojali svojim propovijedima obraćati te krivovjerce. I sveti Antun je vršio taj apostolski posao. Njegove propovijedi tako su privlačile da je nekada bilo i 30.000 slušatelja. Antun bijaše slaba zdravlja, no, unatoč tome godine 1231. držao je korizmene propovijedi u Padovi. Nakon tih propovijedi teško je disao zbog slabosti srca. Umro je 13. lipnja 1231. na rubu grada Padove. Devet mjeseci nakon toga Papa Grgur IX. proglasio ga je svecem. Njegovo mrtvo tijelo godine 1263. preneseno je u veliku crkvu u Padovi sagrađenu njemu na čast. Kad je sveti Bonaventura, tadašnji general franjevačkog reda otvorio škrinju, cijelo tijelo našao je sagnjilo, a ostao je čitav jezik, koji se čuva u njegovu svetištu u Padovi. Proglašen je Svecem cijeloga Svijeta!

Zato, ne propustite otići na svetu misu na blagdan sv. Ante. Zazovite ga i on će vam svojim zagovorom kod Gospodina Boga pomoći! I sam nam Učitelj veli koja je moć molitve: „Molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se!“ (Mt 7,7)

Molitva sv. Anti u svakoj potrebi

Spomeni se, sv. Ante, da si uvijek pomagao i tješio sve koji su se tebi utjecali u svojim potrebama. S čvrstim pouzdanjem preporučam se i ja tvom moćnom zagovoru kod Boga.

Ne odbij moje prošnje i svojim posredovanjem kod Boga isprosi mi – ako je za dobro moje duše – milost… za koju te molim.

Pomozi mi u ovoj mojoj potrebi i nevolji! Blagoslovi mene, moj rad, moju obitelj i sve moje drage, čuvaj nas od bolesti i pogibli duše i tijela!

Sve nas krijepi da u boli i kušnji ostanemo čvrsti u vjeri i ustrajni u ljubavi.

Amen.

 

Related Posts