U subotu, 8. lipnja, na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, u katedrali sv. Stošije u Zadru, za vrijeme svečanog misnog slavlja  zaređeni su za svećenike  Zadarske nadbiskupije đakoni Antonio Oltran iz župe sv. Anselma u Ninu, Rudi Juras i Tin Vidov, obojica iz župe sv. Lovre u Kalima.

Svečanog misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić koji je potaknuo vjernike da u milosnom trenutku ređenja duboko zahvale Bogu za milost koju iskazuje Crkvi, osobito Zadarskoj nadbiskupiji, podjelom sakramenta svetog reda prezbiterata. Svećeništvo je po svojoj službi sudioništvo u činu Božjeg djela spasenja čovjeka i njegovog života u vječnoj Božjoj ljubavi. Svaki Kristov svećenik i svaki vjernik spoznaje Božje srce po ljubavi koju Isus ima prema njemu i po Isusovoj ljubavi koja živi u srcu svakog svećenika i vjernika. Pozvao je na molitvu da ređenici budu ustrajni u dobru i u trenucima kada osjete križ, znajući da se i po križu izgrađuje Crkva; da žive u uvjerenju kako Bog ljubi i gradi Crkvu po osobama koje slijede Isusa i svoje pouzdanje stavljaju u Boga.

U ime mladomisnika, na kraju mise prigodnu riječ uputio je don Antonio Oltran. Zahvalio je Bogu za dar života i dar poziva. Zahvalio je i roditeljima ređenika što su bili otvoreni životu, što su se trudili odgojiti ih u vjeri, usmjeriti ih na pravi put i što su im bili podrška na njihovom putu prema svećeništvu. Potaknuo je vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja, rekavši da je sljedeće svećeničko ređenje u Zadarskoj nadbiskupiji tek opet za četiri godine. Na kraju mise, ređenici su podijelili svoj mladomisnički blagoslov. Na misi su bile obitelji ređenika i vjernici iz rodnih župa, Nina i Kali, profesori i odgojitelji ređenika i kolege svećenici iz Hrvatske te bogoslovi i sjemeništarci.

Svečano misno slavlje uveličao je svojim pjevanjem katedralni zbor sv. Stošije uz pratnju orgulja, a sve pod vodstvom katedralnog orguljaša Dragana Pejića.

 

Related Posts